OEYC-träff den 15-16 augusti 2015 på båtbyggarhistorisk mark,
Kungsviken i Bohuslän.
Bästa OE yacht club-medlemmar!
Höstens västkust-sammankomst skedde i ett välkomnande Kungsviken på Orust norra insida, vid Koljöfjorden.
Vi var fyra båtar som mötte upp, Mother of Pearl, Bobiette, Calluna och Josefin. Många fler medlemmar hade säkert blivit inspirerade av denna historiska varvsmiljö och den förnämliga guidningen, som vi erbjöds av Dan Nilsson, Sten Karlsson och Olle Larsson, alla professionella båtbyggare och ”ättlingar” till Gösta Johansson själv. Gösta Johansson, känd för bl.a. sina jullar, fick en mycket levande profil under guidningen i tjärdoftande lokaler med all dess kvalificerade utrustning och nybyggda båtar att beskåda. Varvsområdet är tillgängligt för allmänheten att bevista helgen när ”Öppna varv” går av stapeln. Dan Nilsson åskådliggjorde tydligt, med sin exposé över Kungsvikens historia, Gösta Johanssons generösa sinnelag och samverkansförmåga, hans båtbyggartalang och professionalitet och åhörarna kunde lätt förstå varvets framgångar under 50- och 60-talet. Detta sjudande båtbyggarland, Kungsviken, 17 varv då det var som flest, utgjorde en kvalificerad vagga för moderna varv som Najad, MALÖ och Hallberg-Rassy. Nödhjälpsarbeten skapades under kriget genom att t.ex. ett 50-tal långedragsjullar byggdes här för leverans till segling i Stockholms skärgård. Kungliga motorbåtssällskapet behövde segel som ersättning för bristen på bränsle. Likaså inser man lätt, varför ”Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv” bildats. Vi vill gärna hänvisa till denna förenings hemsida men likaså till författaren och fotografen Bertil Quirin, som skrivit boken ”Gösta Johansson, Båtbyggare”. Guidningen och beskrivningen av Kungsvikens historia, med även fantasieggande och humoristiska berättelser om Evert Taube som en högst närvarande bymedlem med sin Monsun, gav en klargörande inblick i ett stycke samhällshistoria. I en bygd som Bohuslän behövde familjer flera näringar för att försörja sig och fiske och jordbruk gick hand i hand, likaså att kvinnor och män hade en jämbördig vikt i hem, hushåll och i ansvaret för försörjningen. Den moderna feminismen skulle ha mycket att lära av detta tidevarv, då många starka kvinnor aldrig tvekade över sin plats i samhällsutvecklingen och också erkändes för detta. Jämställdhet var en pragmatisk självklarhet. Tänkvärt.
OEYC-träffen innehöll också en vandring i Kungsvikens vackra natur med en hänförande utsikt över inomskärsfarvattnet, vilket i den starka ostan syntes lätt vittoppat av både revade segel och brytande vågkammar. Denna utsiktspunkt nåddes efter några prövande men härligt talldoftande och lilafärgade uppförsslänter, inför vilka ingen tvekade. Vid återpromenaden bestods vi med en ren bonuseffekt genom att vi, komna på visst villospår, blev inviterade till den mest konstfulla trädgård man kan beskåda. ”Saras trädgård” döpte vi denna färgstarka och välkomponerade blomsterprakt till.
”Tack!” sa vi flera gånger till den gamle tullaren och hans hustru, damen med blå hatt i mitten av bilden, innan vi återtog färden ner till varvsområdet. Ett litet kafé där erbjöd äggost, glass, våfflor och hembakat bröd och en fikapaus blev därför nödvändig. Värme och hög luftfuktighet medförde mångas dopp från sina akterdäck inför kvällens övriga festligheter.
Till de verkliga festligheterna hörde en färd med ärevördiga fiskebåten ”Polstjernan”, igångsatt och styrd av skepparen Lars Fridman och hans hustru Ann. Tändkulemotorers starka fascination och dragningskraft på manliga sjöfarare stämmer till förundran. Ingen ville dock gärna lämna det lilla fartyget men på bryggan står Dan Nilsson och inbjuder till den ovan beskrivna intressanta guidningen.
Den intresserade kan hitta fler bilder på detta lilla smycke och från aktiviteterna under träffen efter texten.
Supéfestligheten, som avslutning på en givande dag, kunde avnjutas just i ”Gösta båtbyggarens” gamla varvslokal. Alla samtalsämnen fick luft under vingarna i denna miljö och som så ofta ventilerades också frågan om ”hur att inspirera till större deltagande i OE-klubbens olika mötestillfällen”. Sannolikt har moderna människor många järn i elden, utbudet av konkurrerande aktiviteter och event i vårt samhälle är stort, prioriteringar står ständigt på agendan. Med denna lilla berättelse från en av sammankomsterna vill vi ändå uppmuntra till deltagande nästa gång, välkomna!
Vid återfärd till båtarna, i den uppfriskade, efter ett litet regn, men varma kvällen ville ingen egentligen gå till kojs. Tyvärr kunde inte denna ljumma afton, men med ett lite kylslaget vatten, frambringa någon mareld.
OEYC vill gärna lämna ett rundligt bidrag till Kulturföreningen Gösta Johanssons varv.
Vid anteckningarna
Birgitta Edvinson i Bobiette
Vi som var med:
OE 32 Bobiette Birgitta och Bo Edvinson
OE 32 Calluna Cajsa och Lars Ljung
OE 32 Josefin Eva och Leif Lexell
OE 32 Mother of Pearl Katarina och Christer Ahlberg
Fler bilder från OE-träffen i Kungsviken
De fyra OE 32orna vid bryggan, Katarina och Eva går ombord efter bryggfika
På tur med Polstjernan, se film och hör dunket från Sefflemotorn
Foto: Birgitta Edvinson, Christer Ahlberg och Leif Lexell