Christer Wikströms pågående båtbygge, status 2015

OE 32 ”+” (ännu namnlös)

Hej. Jag tänkte berätta lite om den OE 32 som jag hittills under 3,5 år har hållit på att färdigställa. Jag hade från början tänkt att det eventuellt skulle ha blivit en blogg som beskrev båtens framväxande. Hittills har det emellertid inte blivit något av detta. Kanske mest till förmån för mera handfast arbete på båten. Jag har dock en längre tid funderat på om jag ändå skulle försöka tota ihop en liten artikel till klubbtidningen, som kunde beskriva lite av mina ”vedermödor”. Jag vet ju själv hur kul det är att läsa om andras byggen, modifieringar och renoveringar. Sagt och gjort…

I mars 2012 köpte jag ett påbörjat projekt som i slutändan med säkerhet var menat att bli en långfärdsseglare, och det konceptet har jag heller inte frångått under byggnationen. Båten fanns i Fiskebäck, och eftersom jag bor i Norrköping blev det transport på lastbilstrailer tvärs igenom landet.

OE32-CW-Hemtransport
Hemtransport. Med köpet följde en container (f.d. stämpelkur från Götaverken…) för förvaring av verktyg och material.

Båten hade vad jag förstår inte arbetats på under en tid när den kom i min ägo. Det var ett färdigt skrov med överbyggnad (inklusive ett rejält dog-house), samt med monterad motor och (givetvis) inplastade huvudskott, samt bänkar i salong och förpik. Det handlade dock inte om en ”normal” OE 32:a. Det hade gjorts en hel del modifieringar i förhållande till grundkonceptet. Friborden var höjda med 12 cm. Akterpartiet under vattenlinjen var modifierat, och hade betydligt slankare linjer än originalutförandet. Kölen är en utanpåliggande blyköl, vilket jag tycker verkar vara en bra lösning. Om man smäller på med den (om? Ha-ha…), så inbillar jag mig att det är bättre att blyet får ta smällen direkt utan att man ska få dras med en massa krossad plast i botten som suger åt sig vatten. Rätta mig om jag har fel…

OE32-CW-agaren_och_baten
Här syns (förutom ägaren) de förhöjda friborden och dog-houset.

 

En lucka var tvunget att sågas upp i taket på dog-houset. Det bar emot innan  jag satte sågen i det, men det var en nödvändig åtgärd för att kunna ta sig i  och ur båten utan att man var fullt utbildad gymnast. Det lilla röret i  nederkant är till för dränering av utrymmet under luckgaraget.
En lucka var tvunget att sågas upp i taket på dog-houset. Det bar emot innan
jag satte sågen i det, men det var en nödvändig åtgärd för att kunna ta sig i
och ur båten utan att man var fullt utbildad gymnast. Det lilla röret i nederkant är till för dränering av utrymmet under luckgaraget.
Akterpartiet har betydligt slankare linjer än i originalutförande. Propellern mäter 17”x 13”.
Akterpartiet har betydligt slankare linjer än i originalutförande. Propellern
mäter 17”x 13”.

Riggen som följde med (nytillverkad Seldén-rigg inklusive bl.a. rullmast), var deck stepped och på en hel del punkter omkonstruerad i form av annorlunda stagning m.m. Motorn (58 hk Ford 4 cyl s.k. York-diesel) var flyttad från ordinarie plats under sittbrunnen till mitt i salongen…! Drivkraften från den distribueras till den trebladiga propellern via ett hydrauliskt Technodrive backslag och Aquadrive drivaxlar med stödlager. Ett annat ”helgerån” som jag är på väg att utföra, är att montera hydraulisk rattstyrning. Dock med rorkulten kvar som nödstyrning, samt när man vill segla ”på riktigt”.

OE32-CW-ratt
Rorsmans plats vid rattstyrning.

Hittills har arbetet mest bestått av att bygga inredning. Jag har byggt ett pentry, som är lokaliserat i princip där det är på andra OE 32:or. Toaletten däremot har hamnat på styrbordssidan precis nedanför lejdaren ner i salongen. Lejdaren fick bli vik- och uppfällbar för att man lätt ska kunna krypa in i utrymmet under sittbrunnen (där motorn normalt ligger), och som kommer att utnyttjas som stuvutrymme. Navigationsbordet har hamnat på styrbord sida midskepps, och tvärs färdriktningen.

OE32-CW-motor
Så här såg det ut när man tittade in i salongen vid tiden för hemtransporten.
OE32-CW-salong
Samma vy idag.
OE32-CW-Trappa
Lejdaren är upp- och hopfällbar, för att utrymmet under sittbrunnen ska vara tillgängligt.

 

OE32-CW-Pentry
Pentryt. Diskbänken är från IKEA…

 

OE32-CW-Toaletten
Toaletten. Alla slangar och septiktanken ligger bakom skottet som syns längst bak i bild.
En något annorlunda lösning på ”entrédörren”. Hela luckpaketet skjuts i  sidled…
En något annorlunda lösning på ”entrédörren”. Hela luckpaketet skjuts i sidled…
Sedan skjuts den yttre luckan uppåt, för att sedan låsas mot skjutluckan. I  det åttakantiga hålet under entrén ska kompassen monteras.
Sedan skjuts den yttre luckan uppåt, för att sedan låsas mot skjutluckan. I det åttakantiga hålet under entrén ska kompassen monteras.

Motorn har fått en inbyggnad (som delvis kommer att utgöra sittplatser runt bordet i salongen) och där det är lätt att lyfta upp paneler på tre sidor, vilket gör att motorn är lättillgänglig för service och eventuella reparationer.

OE32-CW-Motorutrymme_med_luckor
Motorutrymmet med sidoluckorna på plats.
OE32-CW-Motorutrymme_utan_luckor
Åtkomsten är god vid demonterad inklädnad.

Båten har både ett 12- och ett 24-volts elsystem, där det senare är till för motorstart och ankarspel, medan 12-voltssystemet betjänar övriga förbrukare. Dom två olika DC-systemen gör att jag tvingats att placera batteribankar på två olika ställen. Dom två batterierna till 24-voltssystemet kommer att ligga i kölsvinet framför motorn. Tre förbrukningsbatterier kommer att placeras under navigationsbordet. El-panelen kommer att placeras ovanför navigationsbordet. Dessutom kommer det givetvis att finnas ett 230-volts landströmssystem. Elsystemen med ledningsdragning i rör är dock inte påbörjade ännu, men det är planerat att bli ett jobb för kommande vinter. Det kan vara ett lämpligt vinterjobb, eftersom att vissa jobb är jag begränsad till att utföra under sommarhalvåret, eftersom jag har båten i ”kallhangar”.

OE32-CW-navigationsbord
Navigationsbordet med öppen lucka där det finns särskild plats för transportör och passare. Förbrukningsbatterierna ska placeras i utrymmet under.

Med båten följde många tillbehör såsom en Taylor dieselkamin, varmvattenberedare, ankarspel, toalett etc., samt en hel del plywood, teak, mahogny, polyester, glasfiber och rostfria rör. Däremot saknades en del essentiella detaljer som jag har varit tvungen att låta specialtillverka. Bland annat har jag låtit vattenskära detaljer för att bygga rodergångjärnen. Jag hade inte en aning om hur dessa annars skulle ha kunnat införskaffas. Dessutom hade inte gångjärn i originalutförande kunnat användas på grund av aktens annorlunda utförande. Diverse beslag och förstärkningsplåtar till riggens infästning, detaljer till dörr och lejdare samt plåtarna för att bygga rorkultens infästningsbeslag har också vattenskurits i rostfritt.

OE32-CW-roderbeslag
Nedersta rodergångjärnet har en något annorlunda infästning på grund av akterpartiets utformning.

All ”beglasning” saknades också. Sidorutorna med ramar beställdes från Ö-metall, medan rutor till dog-houset beställdes mer lokalt. Dom flesta av rutorna i dog-houset är i polykarbonat, utom frontrutorna som är i härdat glas, för att eventuellt kunna förses med vindrutetorkare. Röstjärnsinfästningarna är tillverkade i 5 mm aluminiumplåt, och är infästa medelst epoxi och glasfibermatta mot skrovsidorna. Själva röstjärnen är sedan bultade i den vinklade delen av aluminiumplåten (förstås bäst om man tittar på bilden på dessa delar). Jag skulle kunna fortsätta att ”rapa upp” en massa arbeten som jag utfört, och minst lika mycket till som återstår innan den ens är möjlig att sätta i sjön för första gången. Inte sällan får jag frågor om när det är dags för sjösättning. Standardsvaret är att jag i alla fall ska ha den klar till dess jag går i pension (det är 4,5 år till dess). Det hoppas, och tror jag att jag kan hålla.

OE32-CW-rostjarn
Röstjärnsinfästningar, styrbord sida. De främre undervanten är ersatta av ett baby-stag.

Jag känner till en hel del om båtens ursprung. Bl.a. vem som initierade projektet och varför den inte blev färdigställd av honom, samt vem som sedan blev ägare till den innan jag köpte den. Men om det är någon som läser det här och känner igen båten från beskrivning och bilder, och vet något mera om dess tidigare historia (bl.a. var skrovet byggdes, och av vem/vilka), skulle det vara kul att få höra mer om det.

Den som eventuellt skulle finna intresse i att komma och titta på båten ”live”, är givetvis välkommen att göra det. Vill du bara ha en liten trevlig pratstund kring vårt gemensamma intresse för OE-båtar tycker jag att du kan slå mig en signal, eller skicka ett e-postmeddelande.

Vi ses på sjön (om några år…)

Christer Wikström
Norrköping
christer1955@gmail.com
0709-94 36 54

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *