Teknikträff hos Odelco

Teknikträff hos Odelco

Vi var 17 seglare som träffades måndag kväll den 1 december ute i Saltsjöbaden. De flesta med bokstäverna OE i seglen. Jan Jareman på företaget Odelco var vår ciceron i strömförsörjningens, för många ganska frustrerande, värld. Med en informativ inledning om företagens produktgrupper och sparsamt säljprat gled vi över till tankeväckande resonemang om laddning, batterier, landström mm.

Några axplock ur den ganska långa informationen och frågestunden:
– Huvudströmbrytarna är en potentiell källa till elproblem och spänningsfall. Se till att de är i bra skick och av bra kvalitet.

– Från generatorn är det spänningsskillnaden gentemot batterierna, ca 2V, som driver laddningen. Därför kan ganska små spänningsfall få ett stort inflytande över laddningen. Om det försvinner några tiondelar här och där tar det ganska lång tid att ladda batterierna.

– Se upp med laddningen om du ligger på landström längre perioder. Det gäller att ha en batteriladdare som går ner i underhållsläge efter uppladdning till fulladdat. Annars förbrukas batterierna fort. Även solcellspaneler kan orsaka överladdning om de inte kombineras med bra laddningsregulatorer.

– Batterier av typen ”AGM” eller ”Gel” ger större tålighet vid urladdning och klarar fler laddcykler än vanliga s.k. marin eller fritidsbatterier. Precis som i många andra fall får man högre kvalitet om man betalar mer. Ett tåligt förbrukningsbatteri har tjocka plattor och väger därför mer. Ett startbatteri behöver i stället ha tunna plattor.

Gelbatterierna kräver god disciplin vid laddning och urladdning. Rekommenderas därför inte till den slarvige (gäller alltså inte OE-seglare) eller den som hyr ut båten till ovana.

– Lithiumbatterier börjar dyka upp på marknaden. Det är batterier som tål att laddas ur rejält, bara man inte tömmer dem helt, för då är det kört. De är betydligt lättare än vanliga blybaserade batterier och man kan räkna med minst 70% viktbesparing. Även plånboken lättar rejält när de ska betalas. Men om man sätter det i proportion till livslängd och antalet möjliga laddcykler så blir det en god affär för den uthållige.

– En grannbåt med läckströmmar från anslutning till landström kan orsaka problem. Det är potentialskillnaden mellan elverkets jordtag och potentialen i vattnet som gör att det flyter ström i jordledare och som skapar korrosionsproblem. Förhoppningsvis är det bara snabbare åtgång på dina offeranoder som blir konsekvensen. Men går dom åt för snabbt kan det bli problem med propeller och drev. Håll koll på anoderna!

En galvanisk isolator i form av en s.k. zinksaver är en billig lösning för att minska problemet med läckströmmar men om man har stora variationer och byter hamnar ofta krävs det en isolationstransformator (och tjockare plånbok före inköpet).

Båtklubbar borde se till att skaffa en egen
jordpunkt som minskar problemen med potentialskillnader i hela hamnen.

– Laddningsreläet behöver bytas då och då. Det finns en risk att det fastnar med tiden med påföljande laddningsbekymmer.

– Sist men inte minst av de fångade tipsen: Beräkning av spänningsfall kräver att man räknar dubbla längden. Fram och tillbaka. Lätt att glömma bort det om det har gått några år sedan skolfysiken.

Tack Jan och Odelco för en kväll med spänning(!)

 

/Lasse Tullstedt, OE33 Lova vid knapparna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *