Sedan några år tillbaka arbetar Sjöfartsverket med ett projekt som dom kallar sjökortslyftet. Det innebär bla att man lyft upp vattenytan till en annan referensnivå så att det stämmer bättre med dagens faktiska vattennivå (landhöjningen). Vidare har man ett pågående samarbete med lantmäteriet för att förbättra strandlinjen i korten så att det stämmer bättre överens med verkligheten. Från Lantmäteriet får man flygfoton som analyserats för att utöver strandlinjen även övervattensstenar och bränningar ska kunna karteras rätt. Man har också anammat internationella standarder för karteringsarbetet vilket innebär att djupdata bedöms utifrån olika kvalitetskategorier (gammal osäker djupdata får lägre status).
Allt gott och väl så långt i teorin. I praktiken innebär detta att de nya sjökorten från Sjöfartsverket blivit kraftigt förenklade. Vi som navigerar på grundare områden, där mycket av båtlivet utövas, kommer få svårare att göra detta i framtiden. I välbekanta sund och i naturhamnar får vi mycket sämre djupinformation från de nya sjökorten. Tremeterskurvor stänger områden vi obekymrat befarit tidigare. De som seglar utefter Norrlandskusten har erfarit detta under några års tid. Stockholmsskärgård drabbas nu. Tanken är att alla Sveriges kuster på sikt ska karteras på detta förenklade och generella sätt. Har man tillgång till Hydrographicas kort blir det ingen förändring där dom har täckning, men alla andra områden som inte karterats av Hydrographica drabbas. Man kan ju tycka att problemet inte är så stort när man har Hydrographicas kort att tillgå, men lilla Hydrographica mäktar inte med att kartera hela kusten.
Alla plottrar som har raka rör in till Sjöfartsverkets databaser drabbas omedelbart när de nya korten publiceras. Eniro på Sjön har påverkats i de områden där Sjöfartsverket uppdaterat sina kort. Har man betalversionen blir det ingen förändring, men bara i områden där Hydrographicas kort tar över. I gratisversionen på nätet ser man tydligt var det blivit sämre.
Det som är så knäppt är att med Sjöfartsverkets nya karteringsmetoder duger inte längre den gamla djupdatan utan den klassas som mer eller mindre irrelevant. Sjöfartsverket verkar glömt att den djupdatan har väglett oss skärgårdsnavigatörer i decennier på ett alldeles utmärkt sätt. Det har också upptäckts (bla av Hydrographica) att det förekommer mängder med nya grundsymboler i de nya korten – där inga grund finns. Misstag? Slarv? Njae, den nya metoden där datoralgoritmer utför en del av karteringen kan vara orsaken. Det pinsamma är att om man jämför Hydrographicas kort med Sjöfartsverkets gamla kort finns det en bra överensstämmelse. Det kan man tyvärr inte säga om de nya.
I tidningen På Kryss har Jonas Ekblad uppmärksammat detta i en artikel (Sunden som försvann) november 2021. Beppe Backlund har skickat två skrivelser till Sjöfartsverket med jämförande sjökortsexempel och fått svar. Svaren är helt tondöva och de låtsas inte om de problem som nämns ovan. Den här problematiken har även uppmärksammats av andra tunga instanser som har behov av att navigera på grunda vatten. Vi får hoppas att det bildas en opinion som får Sjöfartsverket att ändra kurs. För så här får produktutveckling inte gå till.
Här finns en länk till sittbrunnen.se som publicerat Beppes skrivelse till Sjöfartverket. https://sittbrunnen.se/nyheter2/farvatten-och-hamnar/2357-moerkblatt-i-skaergarden
Sittbrunnen.se har även publicerat en kommentar av Lars Granat på Hydrographica
En artikel av Jonas Ekblad i På Kryss berör ämnet https://pakryss.se/sunden-som-forsvann/